• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yeni.dogansehir
Gazetemiz İlanları
Üyelik Girişi
Saat
Necati KARAMAN
necatikaraman@yenidogansehirgazetesi.com
Ön Yargı
02/10/2016

         Ön yargı, insanların zayıf karnıdır. Bazen tedavisi imkânsız bir virüs gibi insandan insana geçer. Sonra da olumsuz bir toplum oluşur ve sonuçta da felaketlere sürükler.

            “Peşin hüküm” de dediğimiz  “Ön yargı” bir hastalıktır. Ve cehaletin olduğu yerde bulaşıcıdır.

            Cahillik şu anlamlara gelir: 1- Öğrenim görmemiş, okumamış 2-Bilgisiz 3-Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan 4-İdrakten, algılamaktan yoksun kişi- kendini beğenmiş ve herkese tepeden bakan kibirli kişi- ön yargılı kişidir. Tartışıp doğruyu bulmayı denemez. Her şeyi bildiğini sanan yarı cahillerdir.Küfür ve kaba kuvvet en belirgin silahlarıdır.Yanlışlarını zorla kabul ettirmeye çalışırlar.

            Şu halde ön yargı sadece bilgisizlerde, okumamışlarda olmaz. Ahlaktan, edepten, insanlıktan nasibini almayan okumuşlarda da olur.

            Bu nedenle atalarımız :  “Tahsil cehli giderir, eşeklik baki kalır” demişlerdir.

            Ön yargıda inancın da rolü büyüktür. Gerçekten inanan insanlar, iki dinleyip, bir konuşurlar. Her duyduklarına inanmazlar. Gıybet etmezler, dedikodu yapmazlar ve kul hakkı yemezler.

            İslamiyet’in kabulünden sonra bu tür örnek insanların sayısı çoğalmıştır. Bu nedenledir ki islamiyetten önceki döneme  “ Cahiliye Dönemi” denmiştir. Yunus Emre’ye kulak verelim:

Gelin tanış olalım

 İşi kolay kılalım

Sevelim, sevilelim

                Bu dünya kimseye kalmaz.

            Görülüyor ki kötü kişilerin olduğu toplumda yaşamak zordur. İyilerin çoğunlukta olduğu toplum ise güllük-gülüstanlık ve adeta cennettir.

            Çünkü cahil insanlar kolaycıdır. Kafa yormadan ve irdelemeden hemen her söyleneni doğru zanneder ve öylece kabullenir.

            Kabullenmekle de kalmaz, duyduklarını ballandıra ballandıra ve ilaveler yaparak ve hatta değiştirerek büyük bir hazla gördüğüne anlatır. Kulaktan kulağa yayılır, gider.

            Artık kamuoyu oluşmuş ve topluma mal olmuştur. İşin içinden çıkabilirsen çık! Mümkün değil, çıkamazsın ve kurtulamazsın. Çünkü seni kimse dinlemez. Hiç kimse dinleme ve sorma gereği de duymaz.

            Hele de toplum gıybeti ve dedikoduyu seviyor ve büyük bir haz duyuyorsa, söylenti bir kartopuna ve sonra da bir çığa dönüşür ki önünde kimse duramaz.

            Böyle bir olumsuz sonuca neden olanların cehaleti yanında inançları da zayıftır. Allah korkusu nedir, bilmezler. Hatta inandırıcı olmak için adeta bir tiyatro sanatçısı gibi göz yaşı da dökerler. Ve yemin bile ederler.

            Peygamber efendimize sormuşlar : “ Cennete gitmenin kolay yolu yok mu? “ diye.

            “Vaaar” demiş. “Sadece iki şey ; Birisi kul hakkı yememek, diğeri ise ; “gıybet etmemek” demiş.Gel de bunu cahil bir insana anlat anlatabilirsen.Anlamaz,anlamak da istemez. O nedenledir ki : Yüce Peygamberimiz : “ Cahilin ibadetinden , alimin uyuması yeğdir” demiştir.Çünkü dedikodu veya gıybet cahile  büyük bir haz vermektedir. Yunus Emre ne diyor:

Eğer kalp kırdın ise,

Bu kıldığın namaz değil,

Yetmiş iki millet dahi ,

Elin yüzün yumaz değil.

            Nasrettin Hoca’ya bir gün birisi gelip, komşusuyla aralarında geçen kavgayı anlatmış. Ona ; “ Sen haklısın “ demiş. Sonra diğeri gelip anlatmış. Ona da “ Sen haklısın “ demiş.

            Hocanın hanımı dayanamayıp : “ A be Hoca sen nasıl olurda ikisine de haklısın” dersin. Bunlardan sadece birisi haklı olabilir” deyince; Hoca : “ Sen de haklısın hanım “ demiş.

            Sözün kısası biz tek tarafı dinleyip hemen hüküm kuruyoruz. “ Haklısın” diyoruz.

            Hele bir de diğerini dinleme zahmetine katlanmıyorsak, kafa yormuyorsak, kolaycılığa kaçıyorsak, sonuç elbette çoğu kez felaketle biter.

            İşte bu nedenledir ki toplumda çoğu kez suçlular güçlü ve haklılar da güçsüz kalır.

            Sonuç olarak şunu diyebiliriz: “ Önyargılı ( peşin hükümcü ) olmamalıyız. Doğruyu öğrenmek için ve bulmak için çaba sarf etmeliyiz.

            “Allah kimseyi doğruluktan ayırmasın” ve kimseyi kötülerle karşılaştırmasın.

                                                                                              Av.Necati Karaman 



55263 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam37
Toplam Ziyaret202549
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
Hava Durumu
Takvim
Site Haritası