• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yeni.dogansehir
Gazetemiz İlanları
Üyelik Girişi
Saat

Hemşehrimiz Sülbiye Kutlu ile Röportaj

Hemşehrimiz Sülbiye Kutlu ile Röportaj

12-06-2018 Erkeklerin yaptığı bir uğraş olarak görülen ozanlığı, başarılı bir şekilde yapan ve yurt genelinde çeşitli ödüller alarak kendini bu alanda ispat eden Doğanşehirli Ozan Kutlu kadınların her alanda başarılı olabileceğinin en güzel örneği. Şiir yazmanın püf noktasını, “Şiir yazmak isteyen birisi öncelikle insanları çok sevmeli. İnsanları sevmezlerse, insanların acılarını kendilerinde hissetmezlerse şiir yazamazlar.” sözleriyle anlatan ve “Eğer şiir yazmasaydım delirirdim.” diyen Ozan Sülbiye Kutlu’yla şiirlerini, şiir yazmaya nasıl başladığını, yaşadığı zorlukları, aldığı ödülleri, gençlere öğütlerini ve daha fazlasını konuştuk.

Sülbiye Kutlu kimdir, kendiniz hakkında neler söylersiniz?

5 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğuyum. 14 yaşında evlendirildim ve 3 oğlum var. Her şeyden önce kendimi ana olarak görüyorum. Ana oluşumu çok seviyorum. Şiir yazmaya 1983’den sonra başladım. Bir yerden bir fışkırış oldu ve başladım şiir yazmaya. Bol bol kitap okurum. Radyo dinerim. Radyo benim yaşama biçimimdir. İşlerimi engellemez radyo dinlemem. Kendisini çocuklarına adamış bir anayım.

Şiir yazmak için bir fışkırış dediniz, bu fışkırış nasıl bir fışkırıştı, nasıl başladınız şiir yazmaya?

İlkokulu sadece okuyabildim. Yazmayı öğrenciliğimden beri çok seviyordum. Onun için okumayı çok seviyordum. Önceleri yaşadığım hayat, yaşam bana yetmiyordu. Her işi yapıyordum. Bir ananın, bir bayanın, bir ev hanımının, bir eşin, bir gelinin yapacağı her şeyi yapıyordum. Ama bunlar yetmiyordu, günlük işlerdi başka bir şeyler de yapmam gerekiyordu. Bir gece beni çok etkileyen bir rüya gördüm. Rüyada dağ başında kendimi on yıl yaşamış, sıkıntı çile çekmiş ancak daha sonra ışığa kavuşmuş ve bu ışıktan gözüm kamaşmış bir şekilde gördüm. Bu rüyayı bir mesaj olarak anlayıp bundan sonra şiir yazmaya başladım. Ve şiirlerimi de insanlara sunmaya karar verdim. Feryadım adlı şiirimde bu rüyayı anlatmaktayım; Tam on yıl yaşadım dağlar başında Karışılmaz hikmet varmış işinde İlahi emrini bekler dururum Yedi yıl öncesin gördüm düşümde Sonra yazmaya başladım. Sürekli günlük yazdım. Bu günlüklerde efkâr vardı, ahuzar vardı, sitem vardı… Bunlar birilerinin eline geçerse evde huzursuzluk çıkar diye ben bunları bir şişeye koyup ağzını sıkı sıkı kapatıp ‘Mevla’ma Dilekçi’ diye büyük sulara atıyordum. Böyle başladı. Ondan sonra bu yazma şiire dönüştü. Baktım günlük yazmak ta yetmedi. Şiir yazmaya başladım. Şiir benim yaşama biçimim oldu. Sait Faik’in dediği gibi eğer ben ‘ Şiir yazmasaydım delirecektim.’ Duygularımı, sevinçlerimi, sitemlerimi, eleştirilerimi şiirlere döktüm. Şiir yazmaya başladıktan sonra ben çok değiştim, bir nevi yaşama döndüm. Şiir benim için her şey.

Yazdığınız şiirleri bir kitaba dönüştürmeyi ne zaman düşündünüz?

Yazdığım şiirleri kitap haline getirmek için teşvik eden oldu. 1991’de bir şiir kitabım çıktı ‘Sevgi’ Malatya valisi Oğuz Kaan Köksal beyin İl Kültür Müdürlüğü yardımlarıyla bir kitap çıktı ama… Kitaptan başka her şeye benzedi onun için ben hiç onu saymadım. Bir de ilk kitap olduğu için acemiydim de. Kitaba girmemesi gereken şiirler de girmişti içine. ‘Sefa Geldin Evren Paşa’ diye bir şiir vardı içinde. Onu koymak istememiştim. O zamanın şartlarını düşündüğümüzde yazmam doğru gibi gelmişti, ama bir süre sonra gerçek ortaya çıkınca o kitabı imha etmek istedim. Şimdi ikinci kitap için çocuklarım, torunlarımın yardımıyla bir kitap çıkarmayı düşünüyoruz. 1991’den yana çok fazla şiirim birikti.

İlk kitabınız Sevgi’yi çıkarırken aileniz nasıl karşıladı, size destek verdiler mi?

İlk kitabımı iyi karşıladılar. Ama ilk zamanlar şiir yazmamı eşim istemiyordu, karşı çıkıyordu. Şiir defterlerimi yırttı. Bereket versin ki şiirler ezberimdeydi. Benim şiirlerim aşıklık geleneğine, halk ozanlığına uygun. Benim şiirlerimde kimliklerim vardır. Mesela an kimliğim vardır, insan kimliğim, eş kimliği var, vatandaş kimliğim var, evlat kimliğim var. Onlar da bile diyorum ki; ‘Ben Mevlana’yı pirim diye anmazsam İlham gelip duygularım çözülmez Buram buram Yunus kokmazsa şiir Kâğıt kalem isyan eder yazılmaz.’ Bu ozan kimliğim. Bir de insan kimliğim var; ‘Sabır ehlindenim çok çektim çile Yalancıyı sevmedim yapmadım hile Duygular gem almaz gelirse dile, Aşkım Yaradan’a sanmayın kula.’

İlk zamanlar ve şimdi şiir yazmanızı aileniz ve çevreniz nasıl karşılıyor?

Şimdi çevrem iyi karşılıyor şiir yazmamı. İlk zamanlar çok fazla tepki fardı şiir yazmama. İlk zamanlar çevre şiir yazmama karşı eşimi de şişirdiler. Bu bir âşık, âşık geleneklerine göre yazıyor, âşık geleneklerine göre yazanlar birine âşık olur da öyle yazar âşık olduğu kişiyi alamaz da… Bir sürü şey söylediler. Bir süre gizli yazdım şiirlerimi. Katıldığınız yarışmalardan ve aldığınız ödüllerden bahsederseniz neler söylersiniz? Halk şairleri yarışmasında kitaba girdim. Bu kişiler yurt genelinde ünlü şairlerdi. Ve onlarla yarıştım. 2008 yılında Kültür Bankalığı tarafından çağrıldım ve orada halk şairi olduğuma dair bana belge verdiler. Kültür bakanlığına gelenler sazlarıyla, kitaplarıyla gelmişlerdi. 40 kişiydik bu belgeye başvuran. Kültür Müdürlüğüne gelen yazı doğrultusunda 10 tane şiirimi onlara göndermiştim ve onlar şiirlerimi Kültür Bakanlığına göndermişti. Bunun üzerine beni çağırdılar Kültür Bakanlığına, jüri karşısında şiirlerimi okudum ve çok beğendiler. Farklı farklı Türkiye Halk şairleri kitaplarında şiirlerim yayınlandı. Milli Kültür Dergisinde de şiirlerim yayınlandı. 2000 yılında Malatya’da ‘ Sevgi ve Hoşgörü’ isimli şiir yarışmasında ‘Aman Ha Gardaş’ isimli şiirimle 4’üncü oldum. 1993 yılında Milli Prodüktivite Merkezinin düzenlemiş olduğu ‘Kadın Gözüyle Verimlilik’ isimli yarışmada birinci olup Ankara’ya çağrıldım. 1994 yılında TRT tarafından düzenlenen ‘Sivil Toplum Örgütlerinde Kadının Rolü ve Önemi’ isimli yarışmada birincilik ödülü aldım.

Şiirlerini daha çok hangi konular üzerine yazıyorsunuz?

Her konuda yazıyorum. Bazen oluyor ki bir konağı konuşturuyorum, bazen oldu ki bir ağaçla konuştum konuşturdum. Bazen bir yaşlıyı gördüm kendi annem yerine koydum onun hakkında yazdım. Oğlumu evlendirdiğim zaman ‘Emanet’im’ diye gelinime şiir yazdım. Şiirlerimde genellikle feleğe sitem etmişliğim vardır, hayatın adaletsizliğinden dem vurmuşumdur, buraların güzelliklerini çeşitli sosyal kurumları, yaşanmış toplumsal olayları da anlattığım olmuştur. Bunların dışında bozuk düzen, sıla özlemi, vatan- millet sevgisi, evlat sevgisi de sıkça dile getirdiğim konular. En çok Yunus Emre ve Mevlana’dan etkilendim. Ozanlar halkın gözü, kulağı, sözü ve özüdür. Bundan dolayı ozanlar haksızlığa karşı gelmeli, toplumun kanayan yaralarına parmak basmalı, her zaman haklıdan yana kaksızın karşısında durmalıdır.

Yeni bir kitap çalışmanız var mı?

Yeni bir kitap çalışmam var. Ailemin desteğiyle şiirlerimi yayınlamayı düşünüyorum. Ama biraz farklı olacak bu şiir kitabı. Çünkü benim her şiirimin farklı bir hikâyesi vardır. Örneğin bir gün bir fırın açılmıştı ve bir kamyon ekmeği Doğu’ya göndermişleri. İnsanlar o ekmeği almak için nasıl bir birleriyle yarışıyorlardı. Duygulanıp ‘Ekmeğime Dokunma’ ismiyle bir şiir yazmıştım. Bu şiiri yayınlarken hikâyesinin de kitapta yer alması lazım, yazmam lazım ki insanlar o şiiri daha iyi anlasın, o duyguyu hissetsin. Ben bir şeyi ya görüp ya yaşayacağım ki yazayım ısmarla veya hayal edipte bir şiir yazamam.

Ozan Kutlu olarak anılıyorsunuz, genelde halk şairleri saz çalar siz de çalıyor musunuz?

Ah ah saz çalmayı çok seviyordum ama çalmıyorum maalesef. Seviyordum ama aile baskısı yüzünden çalamadım. İçimde kalan uhdelerden birisi saz çalamamak. Şiir yazmak isteyenlere ne tavsiyelerde bulunursunuz? Öncelikle insanları çok sevmeliler. İnsanları severlerse her şey daha güzel olur. Eğer bir başkasının acısını kendilerinde hissetmezlerse zaten yazamazlar. Aynı zaman da çok okumaları, çok dinlemeleri lazım. Gündemi takip etmeleri lazım. İyi bir gözlemci olmaları lazım.
2118 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam56
Toplam Ziyaret202656
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
Hava Durumu
Takvim
Site Haritası