• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/yeni.dogansehir
Gazetemiz İlanları
Üyelik Girişi
Saat

Elma Festivali Doğanşehirlileri Coşturdu

02-10-2018 Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük tarafında organize 10,Doğanşehir Elma ve Kültür festivali yapıldı. Doğanşehir belediye hizmet binasının önünd

İsa Kanlıbaş- Vahap Kaygusuz
02-10-2018 Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük tarafında organize 10,Doğanşehir Elma ve Kültür festivali yapıldı. Doğanşehir belediye hizmet binasının önünde gelenekselleşen Elma Kültür Festivalinin bu yıl 10.’ su düzenlendi. Yarışmaların yapıldığı, konserlerin verildiği festivalde elma sorunları da konuşuldu. Bu konuda verilmesi gereken destek konusunda ise ilin önde gelen isimleri hem fikir olduklarını açıkladı Belediye meydanında düzenlenen Festival’ e AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Ahmet Çakır, Bülent Tüfenkci, Doğanşehir Kaymakamı Mustafa Ersöz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Vural, Jandarma Komutanı Albay Necmi İnce, Cumhuriyet Başsavcısı Muhammet Savran, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap küçük, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Özcan, İşadamı Mehmet Kavuk, Gıda Tarım İl Müdürü Tahir Macit, bazı oda ve dernek başkanları, STK temsilcileri bazı kurum- kuruluş temsilcileri, partililer ve vatandaş katıldı. Programda Elma Üreticileri Birliği Başkanı İmam Tuncer iyi tarım uygulamaları ile ilgili çalışmalar yaptıklarını yaklaşık 13 çeşit ilaç kullanmalarına rağmen elma kurdunu önüne geçemediklerini belirterek tarımsal girdiler ve fiyat artışlarının da elma üretimini etkilediğini belirtti. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç Türkiye'de üretilen ürünlerin ülkemizin her türlü ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahip olduğunu belirterek devletin birçok ürünü yüzde 50 hibe ile desteklediğini buna rağmen de çiftçilerin hala dertli olduğunu dile getirerek bu sıkıntıların giderilmesini istedi. Doğanşehir Belediye Başkanı Vahap Küçük ise ilçeye birçok önemli yatırım kazandırdıklarını hatırlatarak 100 yataklı yeni Devlet Hastanesi'nin de yapımının aksamadan süreceğini belirtti. Tarım kesimindeki sıkıntılara da değinen Başkan Küçük özellikle elma üretimi yapan bazı çiftçilerin yeterli verim alamadıkları gerekçesiyle ağaçlarını söktüklerini ifade etti. Kullanılan ilaçların mı işe yaramadığını yoksa yanlış bir seçim mi yapıldığını dile getiren Vahap Küçük “Çiftçiler elinden geleni yaptı ancak daha fazla yapacaklarını bir şey kalmadı. Bir platform oluşturularak bu durum incelenmeli ve kökünden halledilmelidir” dedi. Küçük daha sonra Kültür Sarayı Kapalı Pazar gibi yerlerin ihalelerinin yapıldığını hatırlatarak inşaatlara kısa süre içerisinde başlanacağını söyledi. Doğanşehir Kaymakamı Mustafa Ersöz konuşmasında elma üreticilerinin sıkıntılarından yeni haberdar olduğunu ifade etti. Kaymakam Mustafa Ersöz pazartesi gününden itibaren elma üreticilerinin sıkıntıları için üniversiteler ve ticaret birliklerle toplantı yapacaklarını konunun çözümü için çalışma yapacaklarını söyledi. Mazot gübre iyi tarım uygulamaları destekleri olduğunu belirten kaymakam bu konuda diğer ürünlerle birlikte elmadaki hastalıkların önlenmesi konusunda daha hassas olmayı planladıklarını söyledi.

“EKSİKLİĞİ HİSSEDİLEN SOĞUK HAVA DEPOLARININ YETERSİZLİĞİDİR”

AK Parti Malatya milletvekili Ahmet Çakır da sorunların yakın takipçisi olacaklarını belirterek: “Doğanşehir Malatya’nın büyüyen ilçesidir. Nüfus olarak baktığımız zaman Coğrafi olarak Yapı itibariyle de büyümeye elverişli bir ilçemiz. Nüfus anlamında da her yere en çok büyüyen ilçelerimizde birisidir. Elma ilçe için önemli. Dolayısıyla bunun desteklenmesi gerekiyor. Bu tür festivallerin de hem ilçenin tanıtımında hem ürünlerin tanıtımında önemli katkıları olmaktadır. Bu vesile ile de bu tür festivalleri önemsiyoruz. Malatya Malatya’mızın kayısısı önemli ama biz kayısıya bağlı kalmadan alternatif ürünleri de bölge ekonomisine katkı sağlayacak hayatımıza katkı sağlayacak bir seviyeye getirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili hükümetimizin önemli çalışmaları da oldu. Malatya’mızda eksikliği hissedilen kayısı ve elma noktasında soğuk hava depolarının yetersizliğidir. Bu konuda ilimizde hem kayısıyı yaş olarak tüketilip pazara sunulmasına hem de elmanın özellikle hasat döneminde ciddi manada fiyat düşüşleri oluyor. Dolayısıyla iki üç ay sonra ciddi manada üreticileri memnun edebilecek seviyede çalışma yapılması gerekiyor. Üreticimizin ürünlerinin de saklanması 3 ay 5 ay 7 ay sonra piyasaya çıkarılması da yöneticimiz anlamında çok büyük bir şans olacaktır. Bu vesileyle başlatılan soğuk hava depoları her merkezde 2 tane yapılıyor. Büyükşehir belediyemiz de 6 tane soğuk hava deposu yapacak. Bu konuda destekler sürüyor Ancak şu an yaşadığımız ekonomik bir sıkıntı var. Türkiye'nin ekonomik sıçraması ile birlikte tarımda daha desteklerin artacağına inanıyorum. Bu konuda Tarım Bakanlığımızın da önümüzdeki günlerde Malatya’ya ziyareti olacak. Burada Malatya'da Tarım Hayvancılık kayıtsızlık sorunları olsun bunları dile getirme fırsatı bulacağız. Buradaki sorunlarında yakın takipçisi olacağız” ifadelerine yer verdi. AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da : “Doğanşehir'e 16 yıl boyunca çok büyük hizmetler yaptık. 1 milyarı aşmış vaziyette. Hastanemizi yaptık, öğrenci yurtları, barajlarımızı, yollarımızı yaptık. Malatya'yı güneye bağladık Erkenek Tüneli’ni bitirdik. Limana ulaşmayı sağladık. Merkezin iç içinde yer alan 9 kilometrelik bir yolumuz var. Ulaştırma Bakanımızı ziyaret ettik kilometrelik yolun bu sene yapılması gerektiğini söyledik. Sayın bakanımız o gün talimat verdi, ancak sıkıntı yaşandı sayın bakanımızı tekrar aradık bu 9 kilometrelik yol çalışmaları mutlaka başlamalı dedik. Yeni atanan Bölge Müdürlüğü talimat verdi. Geçen hafta bölge müdürümüz Doğanşehir'e geldi ekipleri çalışmaya başladı. Ölçümleri başta olmak üzere bütün işlemler bitmiş vaziyette Allah nasip ederse pazartesi günü Doğanşehir’de 9 kilometre Yolumuz başlıyor hayırlı olsun” diye konuştu.

“FESTİVALLERE NE KADAR DESTEK VERİRSENİZ KAZANAN DOĞANŞEHİR VE MALATYA OLACAKTIR”

AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ise : “Tarım da 2002 yılına göre çok daha iyi duruma geldik. Eğer biz o bütçeleri ayırmasaydık ve destekleri vermeseydik bugün tarım, sanayi ve kentleşme karşısında çok daha farklı bir noktada olacaktı. 2019’da da destekleri sadeleştirerek yolumuza devam edeceğiz. Bu tür festivaller kültürel değerlerin nesiller boyunca aktarılmasında önemli vardır. Elmada yaşanan hastalığı yeni duyduk. Gerekli müdahalelerde bulunup Allah’ın izniyle de bu sorunu çözeriz. Çünkü biliyoruz ki tıpkı tütün gibi elma da Doğanşehir için bir simge ve gelir kapısı. Elmanın biraz daha geride kalması tütünün ileri gitmesinden kaynaklandı. Birliğimizi, beraberliğimizi, bu ülkeye olan bağlılığımızı ve inancımızı en üst düzeye çıkaracağımız zaman dilimlerini yaşıyoruz. Biz birbirimizle uğraşarak değil birbirimizi destekleyerek, birbirimize moral vererek, birimizin eksikliğini diğerimiz tamamlayarak ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi dimdik ayakta tutmalıyız. Bunun için gayret göstermeli ve bu festivalleri birliğimize ve beraberliğimize vesile kılmalıyız. Bu festivallere ne kadar destek verirseniz kazanan Doğanşehir ve Malatya olacaktır. Bildiğiniz gibi Ticaret Bakanlığının, soğuk hava depoları için yüzde 75’e kadar ve teşvik veriyor. Bu destekler hem bu yıl hem de 2019 bütçesinde devam edecek. Dolayısıyla Doğanşehir’in soğuk hava deposuna ihtiyacı varsa, üretici birliği başkanımız veya işadamlarımız vasıtasıyla bunu buraya kazandırabiliriz. Tarımdaki sıkıntıları giderme konusunda 2002 yılına göre çok daha iyi durumdayız. Eğer biz o bütçeleri ayırmasaydık ve destekleri vermeseydik bugün tarım, sanayi ve kentleşme karşısında çok daha farklı bir noktada olacaktı. 2019’da da destekleri sadeleştirerek yolumuza devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Doğanşehir Elma Festivali’nde yapılan elma yarışmasında Star King dalında 35 üretici koliden dalında 26 üretici yarışmaya katıldı. Yarışma birincilerine Cumhuriyet altını, ikinciye yarım, 3.’ ye çeyrek altın hediye edildi. Diğer yandan düzenlenen güreş turnuvasında gençler ve minikler dalında güreş yarışmaları düzenlendi. Bu yarışmada yarışma birincilerine yarım altın, 2.’ lere çeyrek altın takdim edildi. Diğer yandan Doğanşehir Belediyesi Mehteran takımı programda gösteri yaptı. Halk oyunları ekibi gösteri sundu. Misafirlere Doğanşehir’de yetiştiren üzüm ve elma ikram edildi. Programın akşamki bölümünde ise yerel sanatçılar ile TRT sanatçısı Sevcan Orhan sahne aldı.
5402 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam122
Toplam Ziyaret202722
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.262832.3921
Euro34.778034.9173
Hava Durumu
Takvim
Site Haritası